Joulupähkinä #6 – Enter uudeksi riviksi Power Queryllä?

Tämän päivän pähkinä on todellinen pähkinä. Minä en tuota mitenkään huijaamatta ja elegantisti saanut ratkaistua ja se vähän harmittaa. Tasavallan presidentti on tänään ylentänyt 536 reservin upseeria ja olisin halunnut tehdä siitä Power BI raportin. Lähdeaineistona halusin käyttää virallista listaa puolustusvoimien sivuilta. Kyseisessä PDF-tiedostossa on kuitenkin muotoilussa yhdessä kohtaa virhe, joka johtaa siihen että 3 kapteenia luetaan samaan soluun.

Ylennysuutinen on luettavissa osoitteessa: Ylennykset itsenäisyyspäivänä 2020 – Puolustusvoimat

Ja varsinainen Power BI raportin lähde on: A4Pysty (puolustusvoimat.fi)

Kun Power BI:llä lukee pdf-tiedostoa, ja valitsee jokaisen sivun lähteeksi, lukee se hienosti aineiston sisään. Ainoastaan seuraava kohta tulee huonosti:

Pystyisikö tuon jotenkin Power Queryllä splittaamaan oikein useammaksi riviksi edelleen. Enterin pystyy yhdestä kolumnista jakamaan, mutta tässä ongelma on tuo että pitäisi saada useita kolumneja jaettua. Minä en tätä reilussa tunnissa osannut ratkaista. Aineiston voi tietty exportoida tästä CSV:ksi ja importoida takaisin mutta silloin se ei olisi aitoa suoraan lähteeltä lukemista.

Päivän kysymys on siis voiko tuota jotenkin Power Queryllä muuttaa? Ja jos olet sitä mieltä että liian iso homma, on vaihtoehtoinen kysymys, montako luutnanttia ylennettiin Suomessa ja mistä kaupungista niitä löytyi eniten? Oikeaa vastausta minä en siis osaa antaa ja katsotaan löytyisikö parviälystä voimaa!

Ohessa käyttämäni Power BI dokumentti.

Linkki Microsoft Forms lomakkeelle.

Pähkinä #5 ja DAX-suureen lopputulos

Eilisessä pähkinässä oli ymmärrettävä, että suure tuottaa yhtäkkiä lukuja useammalle kuukaudelle. Eli taulukkoon PowerBI:ssä tulostuvat aina ne kombinaatiot, jotka tuottavat rivejä näytölle. Nyt userelationship-funktio aktivoi eri liitoksen ja aktivoituvassa order ja ship liitoksissa on eri kuukaudet. Eli vaikka suureessa on plus-lasku ja äkkiä tuntuisi että siitähän tulee vain yksi tulos, pitää se ajatella niin että se evaluoidaan kaikille päiville ja jokainen päivä on oma solunsa. Sitten katsotaan tuleeko soluun arvoa ja jos tulee niin se näkyy. Lisäksi DAX:ssa pluslasku Blank():n kanssa on reaalilukujen summa, eli ei blank().

6 vastausta vaikka oli lauantai! Hienoa! Oikesti ihan huippua kun sivulle tulee käyntejä ja jotkut miettivät pulmia 🙂 Olisi tosi työlästä jos kukaan ei palauttaisi yhtään vastausta… Kiitos kaikille jotka ovat sivulla käyneet!