Joulupähkinä #1 – DAX kumulatiivinen summa

Joulukuu on alkanut! Ja samalla Microsoft Data joulupähkinäkalenteri on täällä. Ensimmäinen luukku liittyy yksinkertaiseen DAX-ongelmaan, joka on hyvin yleinen raportoinnissa: Kumulatiivinen summa.

Tarkoituksena olisi siis laskea ns. YTD-summa myynneistä. Mitä se siis tarkoittaa? Tarkoituksena on näyttää kunkin kuukauden kohdalla luku, joka edustaa myyntiä vuoden alusta ko. kuukauden loppuun saakka. Käytännössä siis jos tammikuussa on myyntiä 3 eur ja helmikuussa 2 eur ja maaliskuussa 1 eur, niin suure antaa tammikuulle 3 eur, helmikuulle 5 eur ja maaliskuulle 6 eur. Kuvaajalle piirrettynä siitä tulee nouseva viiva.

Lataa alhaalta harjoituksen Power BI Desktop tiedosto, muuta siinä oleva suure “KumulatiivinenSumma” (Joka nyt on kuvattu: SUM([SalesAmount]) ) sellaiseksi, että se vastaa kysymykseen: “Myynti vuoden alusta valitun kuukauden loppuun”. Käytännössä tiedostossa on yksi raporttisivu, jossa on yksi viivakuvaaja, joka näyttää oheiselta.

Suuretta tulisi muuttaa niin, että se palauttaa tällaisen kuvaajan:

Saat tehtävässä muuttaa ainoastaan “KumulatiivinenSumma” -suuretta. Palauta oheisella lomakkeella suureen koodi. Muista että eniten kuukauden aikana pulmia palauttaneet saavat Microsoftilta ja tarkemmin Jussi Roineelta yllätyspalkinnon!

Esimerkkivastaus julkaistaan pulman #2 julkaisun yhteydessä.

Materiaali

Microsoft Forms – lomake, jolla pystyt palauttamaan tehtävän.